Bra skrivet :)

6 känslor som är helt okej & saker vi måste våga prata om

Det finns många saker ang. graviditet & bebisar/barn, som vi inte pratar så mycket om, men som jag tror skulle vara väldigt nyttigt om vi gjorde. Som jag tjatar om detta, men vi MÅSTE hålla varandra om ryggen, torka varandras tårar & med öppet sinne lyssna på varandra.
Här kommer en lista på 6 känslor som är helt okej & saker vi måste våga prata om

 

  1. Att inte tycka om att vara gravid. Och att klaga under graviditeten.
    Det spelar ingen roll om man blev gravid av slump eller har kämpat i 8 år. Att vara gravid är skitjobbigt för många & man FÅR klaga & avsky allt som pågår i kroppen, samtidigt som man är innerligt tacksam. Det är helt okej.
  2. Att få missfall. Att det fortfarande är tabubelagt att få missfall är så hemskt. Ingen borde skämmas över detta & man borde kunna prata om ett missfall om man känner att man behöver. Bort med hysh hysh-stämpeln ang. detta ämnet. Ungefär 50% av alla graviditeter slutar i missfall!! 50%!! Det är dags att sluta sätta en skäms-stämpel över ämnet!
  3. Att försöka bli gravid. Här förstår jag, liksom punkten ovan, att man kanske inte VILL prata högt & brett, eftersom omgivningen kan bli lite påfrestande. Men jag har många vänner som vill, men inte vågar. För de skäms över att inte kunna bli gravida. Så ledsamt! Det borde inte vara så! Det FÅR inte vara så.
  4. Att inte känna att man älskar barnet man bär på i magen.
    Många går runt & älskar det lilla livet som ligger i magen & kan knyta band tidigt. Somliga (MÅNGA!) kan inte. Och det är fullt normalt. Att inte riktigt känna något för den där personen som buffar från insidan magen förrän den fötts.
  5. Att inte känna att man älskar den där lilla varelsen som precis fötts.
    Det är faktiskt också extremt vanligt att inte känna att man älskar sitt barn över allt annat i livet, även då de fötts. Och det är 100% okej. Här kommer en liten person som man inte känner & ser för första gången, såklart det är jättesvårt att älska ihjäl sig. Men stressa inte! För det kommer. Och det smyger sig sakta på allteftersom tiden går & tills dess – låt det ta sin tid. Ha inte dåligt samvete!
  6. Att vara väldigt trött & ledsen med nyfödd bebis. Och kanske känna att allt är hopplöst. Att livet inte är roligt alls.
    Detta är SÅ VANLIGT.
    Här kommer den lilla personen(personerna) man väntat på, burit på & längtat efter. Helt plötsligt ligger hen där. Kroppen pumpas med så mycket hormoner att den inte vet vart den ska ta vägen. Livet vänds upp&ner. Allt ändras. Allt är nytt. Kroppen gör ont. Kroppen är svag. Och den där lilla människan som man ska ta hand om för resten av livet, ligger där framför en. Såklart man kan få panik!! Och bli rädd. Ledsen. Överväldigad! Det är verkligen inte konstigt alls att inte känna allt är förjävligt & jobbigt. Och vi måste våga prata om det. Att stänga in dom stora känslorna är inte bra!
    VÅGA berätta att du mår skit & att allt känns superjobbigt. Det behöver inte vara rosafluffigt & perfekt. Alla vet att du älskar ditt barn!




Kommentarer
Therese

Så sant.

2015-06-17 @ 10:20:37
Therese

Så sant.

2015-06-17 @ 10:20:38
Therese

Så sant.

2015-06-17 @ 10:20:40


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sofies blogg

Sofies blogg kretsar kring lilla Isak och Signe, om familjens vardag, inredning,matlagning, recept och träning.

RSS 2.0